La Campana i les Mules de Sant Pere

Fa molts, molts anys, en un tros de la platja molt a la vora del riu Llobregat, va aparèixer un dia una campana amb el nom de Sant Pere gravat. Uns pescadors van córrer a donar la notícia i homes dels pobles dels voltants hi anaren per endurse’n el trofeu al seu campanar.

Hi anaren els de Sant Boi, però no pogueren moure-la. Fracassaren també els de Viladecans i els de Castelldefels, que havien portat uns bous. Semblava que la campana tingués vida i que no volgués moure’s de la platja. Els de Gavà, que duien una mula, arribaren, passaren una corda per l’ansa de la campana, la hi lligaren al coll, i aquella mula va dur la campana fins al poble. Des d’aquell dia Gavà va tenir l’apòstol Pere com a patró de la parròquia i celebra la Festa Major de l’estiu el 29 de juny.

Aquesta llegenda, recollida per Josep Soler i Vidal, l’hem poguda llegir a la recent exposició que el Museu de Gavà ha celebrat durant l’estiu. Resulta curiòs saber que, segons ella, la campana de Sant Pere va ser volguda pels habitants de Castelldefels. Com que, de totes maneres, els que la van aconseguir van ser els nostres veïns, van ser ells els que, recentment, n’han fet uns entremesos per a treure a les cercaviles festives.

Els elements que fan la representació són fets de fibra de vidre. La campana té una alçada de 105 cms i fa 110 cms de diàmetre; pesa set quilos. Els animals pesen cinc quilograms i fan de llargada 134 cms; mentre que, d’alçada, en fan 89 cms. Aquestes característiques tècniques els fan adients per als seus habituals portadors, membres d’una associació juvenil. Les treuen els nois de l’Agrupament Escolta i Guia Roc del Migdia, organisme nascut el 1988 i afiliat als Minyons Escoltes de Catalunya.

L’entitat es dedica al món de l’educació en el lleure; l’any 2009 l’entitat va ser convidada a incorporarse a la cercavila Xerinolis i portar la Campana i les burres de Sant Pere. Així s’estrenaven, el juny d’aquell any, les figures fetes per Ramon Llonch.

Per acabar amb la llegenda que hem recordat, amb el relat i per la imatgeria festiva, també us direm que, amb el nom de Xerinolis, hi ha una col·lecció de llibres el segon conte de la qual recull la història de La Campana de Sant Pere de Gavà; va ser novetat editorial de la diada de Sant Jordi de 2011.